Ruiterverschillen
Een jaar of 15 geleden ging ik een periode regelmatig met een vriendin mee naar wedstrijden. Ze reed toen ZZ-licht en ik vond het geweldig om haar in actie te zien in de ring op haar prachtige schimmel. En toch nam mijn plezier bij iedere wedstrijd een beetje meer af. De reden? Mijn vriendin werd vanaf het moment dat we onderweg gingen naar het wedstrijdterrein een totaal andere persoon.
Ze werd stil, kreeg een verbeten trek om haar mond en snauwde iedereen die haar durfde aan te spreken af. Ik vond het vooral zielig voor haar partner, die steeds de volle laag kreeg, en zelf bleef ik dan ook zo ver mogelijk uit haar buurt. Als ze de ring uit kwam was ze beter aanspreekbaar, en wanneer de punten binnen waren werd ze weer de persoon die ik herkende als vriendin.
Met de kennis van nu snap ik heel goed waarom zij zich zo gedroeg. Maar toen begreep ik er niets van: je rijdt toch voor je plezier paard? Je kiest er toch voor om op wedstrijd te gaan? Waarom geniet je er niet van? Een praatje maken met bekenden, fijn samen met je paard laten zien hoever jullie zijn, je mooie outfit en nieuwe dekje tonen aan de jury.
Ruitertypes
Nu weet ik dat deze gedachten passen bij mijn ruitertype. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik fijn gereden heb, dat mijn paard het naar zijn zin heeft, dat ik gezellig bij kan praten en mijn ‘collega’s’ van harte succes kan wensen voor ze de ring ingaan… Als ik dan ook nog een mooie score heb, is dat heel fijn meegenomen.
Het ruitertype van mijn vriendin daarentegen is veel meer gericht op het rijden van een zo perfect mogelijke proef. Zij legt de lat voor zichzelf heel hoog, en het enige dat telt op een wedstrijd is focus op een zo goed mogelijk resultaat neerzetten. Zorgen dat ze geen fouten maakt. Gezellige praatjes en belangstellende vragen zijn dan alleen maar hinderlijke ruis.
We gaan heel vaak van onszelf uit. Hoe vaak denk je niet ‘Dat is toch logisch dat ik dit op deze manier doe? Dat doet toch iedereen/ ieder weldenkend mens?’ Maar dat is niet zo. We verschillen als mens, en dus ook als ruiter. Er is geen type dat beter of minder goed is dan een ander, alle typen hebben hun eigen mooie kwaliteiten en ook hun eigen valkuilen.
Herken jij jezelf?
Herken jij jezelf meer in mijn vriendin? Dan heb je waarschijnlijk een scherp oog voor details, en heb je veel geduld en discipline in je training. Je voorbereiding is tot in de puntjes geregeld en je kent de proef wellicht uit je hoofd. En een valkuil kan dan zijn dat je zo gespannen bent dat je in de ring veel minder goed presteert dan je normaal gesproken doet. En dat je in je losrijden alle oefeningen nog een keer wilt rijden en bij wilt schaven. Mijn tip is om, als je dit herkent, in je losrijden vooral bezig te gaan met ontspanning. Let op je ademhaling, probeer wat meer te voelen en wat minder te denken en te analyseren. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? En hoe erg is dat? Relativeer een beetje, en probeer heel bewust te genieten van het samen met je paard de proef te rijden. Ik voorspel dat je dit op een positieve manier terug ziet op je protocol!
En herken je jezelf meer in mij? Dan ben je waarschijnlijk optimistisch en vrolijk gestemd, en praat je regelmatig tegen je paard in de training. Je houdt van afwisseling in de training en bent snel afgeleid. Een valkuil kan zijn dat je te laat bent om rustig los te rijden voor je proef, of dat je dingen vergeet mee te nemen: je rij-jasje, sporen, een dekje…. (Ik heb sinds ik HorseProfile ontwikkeld heb twee keer gehoord dat ruiters hun paard vergeten waren mee te nemen naar de wedstrijd, echt waar!) Mijn tip voor jou, als je je herkent in dit ruitertype, is om je te focussen. Vergeet alles en iedereen om je heen, en ga heel bewust losrijden. Bedenk van tevoren hoe je wilt losrijden, en houd je aan dit stramien. Voordat je de ring ingaat, neem even de tijd om de ruimte in je op te nemen, en je te richten op de proef die je gaat rijden. Let in je proef ook op dat je alle oefeningen uitrijdt tot het eind, en dat je de hoeken goed meeneemt. En natuurlijk ook niet vergeten om te genieten!
16 verschillende ruitertypen
We hebben 16 verschillende ruitertypen gedefinieerd in HorseProfile. In deze blog heb ik er twee uitgelicht. Wil je er meer over weten, of er achter komen wat jouw ruitertype is en wat dat betekent voor bijvoorbeeld je trainen, instructie krijgen, wedstrijdspanning en doelen stellen? Bestel een HorseProfile! Als je een HorseProfile bestelt, ontvang je een mail met inloggegevens en invulinstructie voor de vragenlijsten. Nadat je deze hebt ingevuld, ontvang je binnen 2 werkdagen het persoonlijke HorseProfile van jou en je paard.
Gratis webinar Wedstrijdspanning
Op dinsdag 5 september 2023 om 19.00 uur geef ik een webinar specifiek over wedstrijdspanning. In dit webinar ga ik je uitleggen hoe spanning zich kan uiten bij de verschillende ruitertypen, en geef ik je handvatten om je spanning te verminderen.
Het webinar is gratis en de handvatten zijn voor iedereen bruikbaar. Je kunt je hier opgeven en ontvangt alle informatie + Zoom link in jouw mailbox.
Wil je gerichtere tips voor jou persoonlijk, zorg dan dat je voor het webinar een HorseProfile hebt gemaakt. Dan kan ik op basis van jouw persoonlijke uitkomsten nog gerichtere tips geven.