Communicatie voorkeuren bij ruiters

Communicatie voorkeuren bij ruiters

Er bestaan verschillende ruitertypen. Iedere ruiter heeft alle 4 stijlen in zich, maar de intensiteit van deze stijlen verschilt. Iedereen heeft een hoogste stijl, vaak ondersteund door 1 of 2 steunstijlen. En meestal is er 1 stijl die we echt lager scoren: hier zit vaak onze bewondering (‘ik wou dat ik wat meer hiervan had’) maar ook onze irritatie of allergie (‘waarom moet het altijd zo bot?’ of ‘het duurt echt uren voordat ze een keer in actie komt’). 

Elk ruitertype heeft zijn eigen kenmerken en voorkeuren als het gaat om communicatie. In deze blog gaan we dieper in op de communicatie voorkeuren van de verschillende ruitertypen, zodat je als ruiter beter kunt begrijpen hoe je het beste kunt communiceren met anderen.

 

De D-ruiter 

De D-ruiter is een besluitvaardig en doelgericht type. Deze ruiters hebben richting nodig en willen snel beslissingen nemen. Voor deze ruiters is het belangrijk dat de communicatie duidelijk en to-the-point is. Het “wat” is het belangrijkste voor deze ruiters. Ze willen weten wat er van hen verwacht wordt en wat er van anderen verwacht wordt. Het is daarom belangrijk om als instructeur duidelijke informatie te geven en de boodschap zo kort mogelijk te houden.

 

De I-ruiter 

De I-ruiter is een sociaal en extravert type. Deze ruiters willen anderen beïnvloeden en hebben erkenning nodig. Voor deze ruiters is het belangrijk dat de communicatie persoonlijk en opbouwend is. Het “wie” is het belangrijkste voor deze ruiters. Ze willen weten wie er tegenover hen staat en hoe ze zich verhouden tot de ander. Het is daarom belangrijk om als instructeur interesse te tonen in de ander en de ander op een positieve manier te benaderen.

 

De S-ruiter 

De S-ruiter is een geduldig en betrouwbaar type. Deze ruiters willen uitvoeren en hebben instructie nodig. Voor deze ruiters is het belangrijk dat de communicatie praktisch en concreet is. Het “hoe” is het belangrijkste voor deze ruiters. Ze willen weten hoe ze iets moeten doen en wat er van hen verwacht wordt. Het is daarom belangrijk om als instructeur heldere instructies te geven en stap voor stap te werk te gaan.

 

De C-ruiter 

De C-ruiter is een nauwkeurig en gestructureerd type. Deze ruiters willen bedenken en hebben informatie nodig. Voor deze ruiters is het belangrijk dat de communicatie logisch en feitelijk is. Het “waarom” is het belangrijkste voor deze ruiters. Ze willen weten waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt en wat de reden daarvoor is. Het is daarom belangrijk om als instructeur een logische en gestructureerde uitleg te geven en de feiten goed te onderbouwen.

 

Communicatie voorkeuren begrijpen

Het begrijpen van de communicatie voorkeuren van de verschillende ruitertypen kan je helpen om beter te communiceren met andere ruiters en om jezelf beter te begrijpen. Omdat we allemaal verschillende stijlen in ons hebben (DISC), willen we allemaal de wie, wat, hoe en waarom weten, maar de volgorde waarin we deze informatie nodig hebben, hangt af van de hoogte van onze verschillende stijlen. Wat is jouw hoogste stijl denk je? En waar zit je bewondering/allergie? HorseProfile brengt door middel van gevalideerde vragenlijsten jouw voorkeursstijlen in kaart, en de voorkeursstijlen van je paard. Hierdoor begrijp je je paard (en jezelf!) beter, waardoor je prettiger met hem omgaat en effectiever traint met betere resultaten.

 

HorseProfile

Inhoudsopgave:

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP

Onze gegevens

HorseProfile

Holthe 31

9411TN Beilen
Mob 06 10 63 31 05
Kvk 04084430
BTWid NL001589562B60

Scroll naar boven