Karaktermatch – de zoektocht naar jouw droompaard

Karaktermatch – de zoektocht naar jouw droompaard

 

Denk jij ook wel eens: pffffff mijn paard en ik zijn helemaal geen match? Of: wat zoek ik eigenlijk in het karakter van een paard zodat ik er fijn mee kan werken? Succesvol een paard kopen begint met zelfkennis. En daarmee bedoel ik niet alleen het vermogen om met een realistische blik te kijken naar jouw talent als ruiter: Je kunt wel dat prachtige, super bewegende en sensitieve paard aanschaffen en hopen dat iedereen vervalt in bewonderende ‘oh’s en ah’s’, maar als je (net als ik) behoort tot de grote groep recreatieve ruiters, dan is dit een risico. Zo’n paard vereist een echt goede ruiter, die weet om te gaan met dit temperament. Als dit je niet gegeven is, betekent dit regelmatig de opmaat naar een frustrerende, verdrietige periode. Met angst rijden, het plezier dat ver te zoeken is, de wanhoop dat het je maar niet lukt, het schuldgevoel naar je paard… Het paard is uiteindelijk de grootste verliezer. Opnieuw in de verkoop, met een nieuwe eigenaar die wellicht met dezelfde overmoed het paard aanschaft, enzovoorts. Om uiteindelijk als ‘onhandelbaar’ bestempeld ergens te belanden waar ik niet eens over na wil denken.

 

Jouw voorkeursstijl

Wat ik vooral bedoel met zelfkennis gaat over kennis over jouw eigen gedrag, jouw voorkeursstijlen. In het bedrijfsleven wordt hier al jarenlang veel aandacht aan besteed. Wie ben je, wat is jouw manier van communiceren? Waar krijg je energie van en wat geeft je energie? Want het is zó essentieel om een paard te vinden dat bij jou past qua karakter en voorkeuren!

Stel je voor dat jij van nature een rustig, introvert persoon bent. Dat je het fijn vindt om routine te hebben en te weten waar je aan toe bent. Dat je energie krijgt van zaken rustig, stap-voor-stap aan te pakken. Als ruiter herken je dan wellicht dat je in je training met name gericht bent op de band met je paard, het liefst bezig bent met het verbeteren van oefeningen die je al kent, dat je het spannend vindt om in een hogere klasse te starten. Dan helpt het om een instructeur te hebben die jou af en toe uit je comfortzone trekt: je nieuwe oefeningen laat doen en je pusht om toch in de M2 te gaan starten de volgende keer.

 

Type paard

Hoe zou je het dan vinden om een paard te hebben dat ongeduldig is, en energie krijgt van uitdaging en afwisseling? Een paard dat, wanneer het te voorspelbaar en makkelijk is, gaat kijken hoe hij toch zijn energie kwijt kan? Een paard dat regelmatig probeert om de leiding over te nemen?

Het is heel goed mogelijk dat dit juist het type paard is dat jij zoekt, en het kan net zo goed zijn dat je bij het lezen hiervan denkt: ‘Oh nee, dit type paard is niets voor mij!’ Wat ik probeer duidelijk te maken in dit voorbeeld, is dat er geen goede of foute combinaties zijn, maar dat het wel belangrijk is te weten hoe jij in elkaar zit en wat je zoekt in een paard. Heb je, zoals in bovenstaand voorbeeld, een paard dat een hele andere stijl heeft dan jij , dan vraagt dit van jou dat jij je afstemt op wat het paard nodig heeft. Dus in dit voorbeeld zal jij jouw tempo moeten verhogen, meer uitdagende en afwisselende oefeningen moeten trainen én heel consequent zijn in de omgang met dit paard. Anders bestaat er een grote kans dat hij over je heen gaat lopen.

 

Zoektocht naar jouw droompaard

Kortom, het kan je veel geld en narigheid besparen om voordat je een paard koopt, helder te hebben wat jouw voorkeuren zijn en wat je zoekt in een paard. Je kunt ook als je nog geen paard hebt de HorseProfile vragenlijsten online invullen: je vult eerst jouw persoonlijke vragenlijst in en vervolgens de observatielijst voor je paard. Dit laatste vervang je dan door je ‘ideaalplaatje’ in te vullen. Dat kun je dan meenemen in je zoektocht naar jouw droompaard. Heel veel succes!

 

Succesvol jouw droompaard kopen

Ik schreef deze blog in mei 2022 voor het platform Horzeplaza.

Inhoudsopgave:

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP

Onze gegevens

HorseProfile

Holthe 31

9411TN Beilen
Mob 06 10 63 31 05
Kvk 04084430
BTWid NL001589562B60

Scroll naar boven