Met welke instructeur match jij?

Met welke instructeur match jij?

 

Op mijn 16e (láng geleden 😊) reed ik bij een rijvereniging in de Achterhoek. De instructeur die daar lesgaf, deed dat op de ouderwetse manier: rechtop staand als een militair schreeuwde hij bijvoorbeeld naar een andere ruiter: “SCHOP DAT PAARD ONDER JE ZADEL VANDAAN!!!” Ik zat van schrik en enorm onder de indruk zó verkrampt op mijn paard, en ik dacht de hele tijd alleen maar: ‘Oh, als hij maar niets tegen mij zegt’. Ik leerde he-le-maal niets van deze man, die op olympisch niveau eventing had gereden en gold als een hot-shot. Ik denk dat ik zeker niet de enige was die weinig van hem heeft geleerd. Maar voor anderen heeft hij met zijn methode ongetwijfeld veel voor elkaar gekregen.

Passende instructie

Niet iedere ruiter gedijt goed bij iedere instructeur. Waar de ene ruiter vooral ‘waar voor zijn geld’ wil, gefocust is op fanatiek rijden en snel grote stappen wil zetten, is het voor een ander essentieel dat er een persoonlijke klik is tussen hem en zijn instructeur. Terwijl dat voor de eerste helemaal niet relevant is. Een ruiter die gaat voor de inhoud van de les, kan met droge ogen beweren dat hij niet op de koffie hoeft bij zijn instructeur. Als deze hem goed op weg kan helpen met het onder de knie krijgen van lastiger oefeningen en hem flink laat werken, dan is dat de investering dubbel en dwars waard. 

Laatst vertelde een amazone dat ze het lastig vond om een passende instructrice te vinden bij haar in de regio. “Esther, er zijn zoveel van die instructeurs die op een zweverige manier steeds maar vragen hoe het voelt. En ik kan daar niets mee! Leg me gewoon uit wat de theoretische achtergronden zijn van een hulp of oefening, en dan begrijp ik het en voer ik het zo goed mogelijk uit. Maar steeds dat geneuzel over hoe ik me voel, bah! Dan kan ik ze moeilijk serieus nemen.”

Instructeurs

Meerdere instructeurs hebben tijdens de training ‘Lesgeven met Stijl’ aangegeven dat ze het bijna gênant vinden om geld aan te nemen van bepaalde lesklanten. Dit gaat om lesklanten die vooral rustig aan willen doen tijdens de les, soms al tevreden zijn wanneer ze 3 verschillende onderdelen hebben geoefend. Als de instructeur dan vraagt wat ze verder nog willen oefenen, zeggen dit type ruiters meestal dat het zo wel genoeg is geweest. ‘Laten we dat maar opschuiven naar volgende week, het is prima zo’. Sommige instructeurs gingen aan zichzelf twijfelen: ‘Doe ik het wel goed genoeg? Zijn ze écht hier al tevreden mee?’ Maar deze lesklanten kwamen trouw weer terug en werden nooit ongeduldig of veeleisender. 

Wat is voor jou belangrijk?

Een vriendin van me lest al jaren bij dezelfde instructeur. Op zich een prima teken misschien, maar ze geeft regelmatig aan dat ze al heel lang niet echt meer iets van hem leert. Als ik haar daarmee confronteer, antwoordt ze dat ze hem niet wil kwetsen en dat het ook eigenlijk altijd wel heel gezellig is tijdens de les. Hij is vol aandacht en vraagt altijd naar haar wedstrijdresultaten. Bovendien heeft hij een scherpe blik voor haar nieuwe outfits en geeft daar regelmatig complimenten over (‘Deed mijn partner dat maar eens’, verzuchtte ze laatst.) 

Wat is voor jou belangrijk als het gaat om les krijgen? Een persoonlijke klik, een vriendelijke en rustige benadering of een instructeur die je feitelijk de achtergronden uitlegt? Een instructeur die het rustig aan doet of een instructrice die er geen gras over laat groeien en je flink laat zweten? Iemand die je vraagt hoe het voelt of die meer gericht is op wat je denkt?

Persoonlijke voorkeuren

We hebben allemaal onze voorkeuren. Als mens, als ruiter/amazone en ook als instructeur. In mijn trainingen ‘Lesgeven met Stijl’ leer ik instructeurs wat de verschillende voorkeuren zijn en hoe ze deze voorkeuren van hun lesklant kunnen observeren en vervolgens hun gedrag hierop kunnen afstemmen. 

 

In je persoonlijke HorseProfile staat beschreven wat voor instructeur het best bij jou past. Op welke manier komt een lesboodschap het beste bij jou binnen? Hoe leer je het meest? In welke setting voel jij je het meest comfortabel? Vul de gevalideerde vragenlijsten in en kom erachter wat een ideale match voor jou is!

 

Met welke instructeur match jij?

Inhoudsopgave:

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP

Onze gegevens

HorseProfile

Holthe 31

9411TN Beilen
Mob 06 10 63 31 05
Kvk 04084430
BTWid NL001589562B60

Scroll naar boven