Wanneer het nooit goed genoeg is

Wanneer het nooit goed genoeg is

 

Vol bewondering lees ik de perfect geschreven rapporten van studenten, luister ik naar uitgekiende strategieën van vrienden, voordat ze het gesprek met hun medewerker aangaan (en daarmee altijd hun beoogde resultaat behalen) en kijk ik naar ruiters die súpergedisciplineerd trainen volgens strakke schema’s.

Zelf ben ik meer van de ‘grote stappen, snel thuis’ en ‘morgen weer een dag’. Ik red me daarmee meestal prima. Over het algemeen ben ik redelijk relaxed in de omgang met en het trainen van mijn paarden. Ik ga vooral op mijn gevoel af, als ruiter en ook in mijn werk als trainer/psycholoog. Ik vertrouw op mijn ervaring, kennis en kunde. En ik praat me er ook gemakkelijk doorheen als er onverwachte wendingen zijn in een training of coachingsessie.  

 

De lat hoog leggen

De lat hoog leggen voor jezelf is een mooie eigenschap. Ruiters die dit doen hebben vaak een scherp oog voor details: de kleinste veranderingen in het fysieke of gedragsmatige van hun paarden valt ze op. En in de training telt iedere pas. Deze ruiters en amazones houden niet van half werk en trainen doordacht en schematisch. Bijvoorbeeld in aanloop naar een wedstrijd wordt teruggerekend tot 10 dagen voor die tijd, en dan komt er een schema met wat er per dag gedaan moet worden (woensdag longeren, donderdag dressuurmatig trainen, vrijdag dagje vrij, etc.). Een optimale en goed doordachte wedstrijdvoorbereiding dus! 

 

De valkuilen

Tot zover alleen maar positieve kanten. Maar net als met alle kwaliteiten zit ook hier een schaduwkant, die vaak naar voren komt onder druk of als we niet goed in ons vel zitten.

De valkuil van de lat zo hoog leggen is dat het kan leiden tot perfectionisme; het is nooit goed genoeg. Een voorbeeld dat ik vaak aanhaal is het volgende: stel, je bent aan het wijken voor je linkerbeen. 8 passen gaan heel goed, en de laatste 2 gaan minder. De perfectionistische ruiter legt de focus op de laatste 2 passen: ‘Verdorie, het ging wéér niet goed, wat ben ik toch een kluns’. De neiging is dan vaak om de oefening meteen nog een keer te herhalen. Vanzelfsprekend (voor de perfectionist) gaat ook deze keer niet vlekkeloos. En de focus ligt wederom op die paar passen die minder goed gingen (of, in de ogen van deze ruiter, ‘bar slecht’). Hij blijft de oefening dan het liefst net zo lang herhalen totdat het goed gaat (kleine kans), of totdat het paard begint te protesteren omdat er te weinig afwisseling is.  

De grootste angst van iemand met dit kenmerk is kritiek op de kwaliteit van zijn werk of rijden. Hij wil geen fouten maken. Daardoor kan bijvoorbeeld in een werksituatie deze persoon onder druk moeilijk besluiten nemen. Want stel je voor dat hij een verkeerde beslissing neemt! Dus moet er nóg meer achtergrondinformatie worden opgezocht, of moet een rapport voor de derde keer gecheckt worden. Deadlines kunnen hierdoor verstrijken. 

 

Wedstrijdspanning

Veel van deze perfectionistische ruiters hebben last van wedstrijdspanning. Deze spanning kan zo hoog oplopen dat er bijna letterlijk een black-out optreedt. Vaak wordt dit verergerd doordat tijdens het losrijden alle oefeningen nog een keer foutloos uitgevoerd moeten worden, in de ogen van de perfectionist. Natuurlijk gaat dit nooit goed genoeg, en loopt de spanning verder op bij zowel de ruiter als het paard. Tegen de tijd dat de proef gereden kan worden, ligt de lat zó hoog en is het zelfvertrouwen zó laag dat er veel minder goed gepresteerd wordt dan objectief mag worden verwacht. 

Eén van de vele tips voor jou, als je jezelf hierin herkent, is dat je in je losrijden alleen maar bezig moet zijn met ontspanning. Ga niet denken dat je alle onderdelen uit de proef op dit moment nog verder kunt verbeteren. Ontspan, zorg dat je paard ontspant. En ga met een glimlach de ring in: je doet dit voor je plezier, onthoud dat!

 

Gratis webinar Wedstrijdspanning

Op dinsdag 5 september 2023 om 19.00 uur geef ik een webinar specifiek over wedstrijdspanning. In dit webinar ga ik je uitleggen hoe spanning zich kan uiten bij de verschillende ruitertypen, en geef ik je handvatten om je spanning te verminderen. 

Het webinar is gratis en de handvatten zijn voor iedereen bruikbaar. Je kunt je hier opgeven en ontvangt alle informatie + Zoom link in jouw mailbox.

Wil je gerichtere tips voor jou persoonlijk, zorg dan dat je voor het webinar een HorseProfile hebt gemaakt. Dan kan ik op basis van jouw persoonlijke uitkomsten nog gerichtere tips geven.

 

Inzicht

Wil je meer inzicht in jouw voorkeursstijlen en hoe perfectionistisch jij wel of niet bent? En wil je tips voor de omgang en het trainen met je paard, afhankelijk van jouw voorkeursstijl en het voorkeursgedrag van je paard? Vul dan de vragenlijsten in voor je persoonlijke HorseProfile!

De lat hoog leggen

 

 

Inhoudsopgave:

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP

Onze gegevens

HorseProfile

Holthe 31

9411TN Beilen
Mob 06 10 63 31 05
Kvk 04084430
BTWid NL001589562B60

Scroll naar boven