Wedstrijdspanning

Wedstrijdspanning

 

Afgelopen vrijdag gaf ik voor het eerst in mijn leven een webinar, over het belang van zelfkennis bij ruiters. Ik was blij verrast door de openheid van de deelnemers: via de chat deelden zij hun twijfels, valkuilen en angsten.

En hoewel twijfels, angsten en valkuilen op zich geen reden toch juichen zijn, is het toch prachtig dat we ons hiervan bewust zijn! Want alles begint met zelfkennis, is mijn stellige overtuiging. Dus als je weet wat je valkuil is in een bepaalde situatie, ben je al een grote stap dichterbij een oplossing!

 

Wedstrijdspanning

Een van de onderwerpen die veel werd genoemd was wedstrijdspanning: ruiters die de lat voor zichzelf zo hoog leggen dat het in de proef daardoor soms veel minder goed gaat. Iemand schreef bijvoorbeeld: ‘Ik leg te veel druk op mijzelf. Ik heb heel veel plezier in het rijden maar wil soms te graag. Op wedstrijden ben ik heel snel zenuwachtig en daar reageert mijn paard enorm op, waardoor hij alles spannend gaat vinden in de ring.’

 

Wedstrijdspanning is iets waar alle ruitertypen last van kunnen hebben, het is niet voorbehouden aan een bepaalde stijl. Wat wel verschilt, is hoe we ermee omgaan. Waar de ene ruiter bijvoorbeeld de neiging heeft om slordig te worden in het rijden, heeft het bij de ander tot gevolg dat er vergeten wordt om te blijven rijden, en krijgt een derde soms de neiging tot wat hardhandig gedrag.

 

Tips bij wedstrijdspanning

Een paar tips die je kunnen helpen om wat minder zenuwachtig te zijn voorafgaand en tijdens een wedstrijd:

  1. Onderzoek eens bij jezelf waarom je zo zenuwachtig bent. Is dat omdat je het heel graag heel goed wilt doen? Zo ja, voor wie? Voor jezelf of voor de jury? Of voor mensen die staan te kijken? En waarom is het zo belangrijk voor je?
  2. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Beeld je eens in (visualiseer) hoe dat rampscenario eruit ziet. Zie je het voor je?
  3. Hoe erg is dat? Welke invloed heeft dit op (de rest van) jouw leven?

Als je het lastig vindt om hier antwoord op te geven, kan het helpen om gewoon een blocknote voor je te leggen, en dan te gaan schrijven. Denk niet teveel na, maar schrijf gewoon lekker een eind weg met bovenstaande vragen in je achterhoofd. Door dat zo te doen, kom je sneller bij je gevoel en dan zal je zien dat je hele zinnige dingen opschrijft die je misschien van tevoren niet zo had kunnen bedenken.

Je kunt ook samen met een vriend(in) hierover sparren. Misschien kom je er dan achter dat je allebei zenuwachtig bent, maar over verschillende dingen. En zo kun je elkaar coachen door de ander te bevragen en je inzichten te delen.

 

Belemmerende gedachten

We kunnen onszelf enorm in de weg zitten, doordat we belemmerende gedachten toelaten. Stel je voor dat je morgen een wedstrijd hebt, en je denkt ‘O jee, het gaat vast niet goed. Ik heb veel te weinig getraind afgelopen week, en de keren dat ik trainde ging het ook helemaal niet fijn. Je zal zien dat ik een flater sla in de ring. En dat er net morgen bekenden komen kijken….’

Als deze of soortgelijke gedachten door je hoofd spoken, heeft dat een negatief effect op je gevoel. Je wordt misschien onzeker, gespannen of chagrijnig. Dit gevoel heeft invloed op jouw gedrag (en het gedrag van je paard!). Dus je gaat heel gespannen of slordig rijden, en dit heeft een negatief effect op jouw proef. Het resultaat bevestigt jouw gevoel: je had dus gelijk!

 

Helpende gedachten

Het mooie is dat je jouw gedachten kunt ombuigen van belemmerend naar helpend: stel dat je morgen een wedstrijd hebt, en je buigt je gedachten om. Je denkt ‘Hé, leuk! Een wedstrijd morgen. Ik ben benieuwd hoe het gaat. Ik heb deze week iets minder vaak gereden dan ik gepland had, maar onze basis is goed genoeg. Ik ga gewoon mijn best doen en genieten. Samen met mijn paard lekker bezig zijn met dat wat we graag doen!’

Hoe zou dat voelen denk je? Ik gok meer ontspannen. Jouw paard voelt dat ook aan, dus het beeld in de ring ziet er vast heel anders uit!

 

Niemand is perfect

Niemand is perfect, ook jij niet. Gelukkig maar, anders werd paardrijden ook wel heel saai, met steeds 100% scores. Geniet van de onderdelen die goed gaan, en die je verbeterd hebt. En werk in alle rust aan zaken die beter kunnen. Beloon je paard regelmatig, en vergeet dan niet om jezelf ook een schouderklopje te geven.

 

Ruitertype

Weet jij welk ruitertype jij bent? En heb jij al voldoende zelfkennis om te kunnen analyseren hoe jij in bepaalde situaties reageert? En hoe stem jij dat af met jouw paard? Bij HorseProfile proberen wij de samenwerking tussen ruiter en paard te verbeteren door meer inzicht te bieden in persoonlijkheidsstijlen en -gedrag. Alles begint met zelfkennis. Dus de eerste stap is inzicht in jouw eigen gedrag. Daarna gaan we kijken naar de voorkeuren van je paard. Tot slot leer je hoe je jouw gedrag kunt afstemmen op de voorkeuren van je paard. Zodat je prettiger met elkaar om gaat en effectiever traint met betere resultaten. Team up with your horse!

 

Gratis webinar Wedstrijdspanning

Op dinsdag 5 september 2023 om 19.00 uur geef ik een webinar specifiek over wedstrijdspanning. In dit webinar ga ik je uitleggen hoe spanning zich kan uiten bij de verschillende ruitertypen, en geef ik je handvatten om je spanning te verminderen. 

 

Het webinar is gratis en de handvatten zijn voor iedereen bruikbaar. Je kunt je hier opgeven en ontvangt alle informatie + Zoom link in jouw mailbox.

 

Wil je gerichtere tips voor jou persoonlijk, zorg dan dat je voor het webinar een HorseProfile hebt gemaakt. Dan kan ik op basis van jouw persoonlijke uitkomsten nog gerichtere tips geven.

HorseProfile

Inhoudsopgave:

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP

Onze gegevens

HorseProfile

Holthe 31

9411TN Beilen
Mob 06 10 63 31 05
Kvk 04084430
BTWid NL001589562B60

Scroll naar boven